Využití podrozvahové evidence, analytických a volných účtů k účelnějšímu způsobu účtování - Bürgerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je soustředit možnosti, které nabízí podrozvahová evidence a používání analytických a volných účtů a uvést jejich přínos. České účetnictví upřednostňuje legislativní formu před ekonomickou a často není splněna nejvyšší zásada věrného a poctivého obrazu. Problematické je nejen vykazování mimo účetní výkazy v rámci podrozvahové evidence, ale i využití uvedených účetních okruhů pro řízení podniku. Práce v první části analyzuje pravidla vytvořených analytických a volných účtů vytvořeného účtového rozvrhu fiktivního podniku s uvedením přínosu a příkladů pro praxi. Ve druhé části jsou zjištěné výsledky vybraných ukazatelů finanční analýzy reálného podniku upraveny o hodnoty, které nejsou vykázány ve zveřejněných účetních výkazech a měly být náplní podrozvahové evidence. Výsledky upozorňují na skutečnost nereálného hodnocení finanční situace podniku v případě, kdy nejsou zahrnuta podrozvahová aktiva a pasiva. Uživatelé účetních dat se díky tomu chybně rozhodují a to může mít zásadní vliv na další vývoj podniku.
The Use of Off-balance Sheet Records, Analytical and Free Accounts for more Efficient Accounting
Keywords: Podrozvahová evidence; analytický účet; volný účet; účetní závěrka; finanční analýza; Off-balance sheet records; analytical accounts; free accounts; financial statements; financial analysis