Výchovný styl rodiny a její vliv na absenci dítěte v základní škole - Siváňová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Název bakalářské práce zní "Výchovný styl rodiny a její vliv na absenci dítěte v základní škole". Z názvu bakalářské práce je patrné, že se zde budu zabývat převážně problematikou záškoláctví a výchovou v rodině, která má na záškoláctví významný podíl. Je zde i mnoho dalších faktorů, které mohou mít na záškoláctví vliv. V tomto případě je nutné najít jistou prevenci, jak záškoláctví předejít. V teoretické části se zabývám různými výchovnými styly, které rodiče nejčastěji v rámci výchovy uplatňují. Významnou kapitolou navazující na výchovné styly je především utváření pozitivního vztahu rodičů s dítětem. Zde hraje velmi důležitou roli v rámci výchovy kladení požadavků, stanovení pravidel. V této fázi začíná být vztah rodičů s dětmi velmi problematický. Dochází ke konfliktům, dítě má odlišné názory, své záliby, s rodiči už netráví tolik času jako v dětství. K vzájemnému porozumění rodičů s dospívajícími existuje několik rad. Tyto postupy jsou v bakalářské práci blíže vysvětleny. Dále ve své práci používám termín záškoláctví a také vlivy, které mají na záškoláctví značný podíl. Zabývám se též otázkou nekázně a příčinami, které vedou k nekázni. Významnou součástí nekázně je především předcházet nežádoucímu chování žáků souvisejícím s udržením kázně ze strany pedagoga. K prevenci je proto nutná spolupráce rodiny a školy a dalších subjektů. V jaké míře je záškoláctví rozšířeno, z jakých důvodů k němu nejčastěji dochází, jaký výchovný styl je nepříznivý z hlediska absence žáka, jaký je vztah mezi dětmi a rodiči, jaké jsou záliby dětí na 2. stupni základní školy a jinými záležitostmi s tímto tématem souvisejícími se zabývám převážně ve výzkumné části, kde zhodnocuji své výsledky. V podstatě se snažím ve výzkumné oblasti prostřednictvím dotazníku zjistit všechny možné cesty, které mohou vést k záškoláctví. V rámci výzkumu byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Výzkum je prováděn formou dotazníkového šetření. Dotazníky jsou dva. Jeden dotazník byl rozdán žákům 2. stupně vybrané základní školy v Českých Budějovicích. Druhý dotazník byl rozdán rodičům žáků 2. stupně vybrané základní školy v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor tvoří žáci 7. a 9. třídy 2. stupně základní školy a rodiče dětí 7. a 9. třídy 2. stupně základní školy. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaký výchovný styl rodičů je nejvíce ohrožující pro děti z hlediska absence žáka 2. stupně základní školy. Domnívám se, že cíl práce byl splněn. Dle studia odborné literatury a vlastního výzkumu byly stanoveny tři hypotézy. První hypotéza: "žáci 2. stupně základní školy mají zkušenosti se záškoláctvím". Druhá hypotéza: jednou z příčin záškoláctví je začlenění se do nevhodného kolektivu. Třetí hypotéza: "jednou z příčin záškoláctví je nevhodný výchovný styl v rodině". Všechny tři stanovené hypotézy byly potvrzeny.
Family educational style and its influence on a child´s absence from elementary school
Keywords: výchovné styly; rodina; škola; záškoláctví; pedagog; žáci; kázeň; prevence nekázně; educational style; family; school; truancy; pedagogue; pupils; discipline; prevention of undiscipline