Sonda do celodenních stravovacích zvyklostí školáků ve vybraných školách a věkových skupinách. - Schneiderová, Monika (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část podává přehledný nástin problematiky výživy. Podrobně charakterizuje cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Věnuje se zásadám zdravé výživy, vysvětluje pojem výživová pyramida a výživové doporučené dávky. Poslední kapitola se zabývá problematikou poruch příjmu potravy a jejich syndromy, dále obezitou, jejími příčinami, prevencí a následnými zdravotními riziky. V praktické části si práce klade za cíl zmapovat nezdravé návyky cílové skupiny ve stravování. K tomu bylo použito kvantitativní metody ve formě dotazníků s následným grafickým znázorněním odpovědí.
The probe into the allday´s boardy habits of schoolmates in the selective schools and age´s groups.
Keywords: zdravá výziva; výzivová pyramida; výzivové doporucené dávky; BMI; healthy diet; food pyramid; food recommended doses; BMI