Etická dilemata pracovníků v sociálních službách při práci se seniory - Pekárková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se v úvodní části zabývá popisem pojmu stáří a základními fyzickými a psychickými změnami, které provázejí toto období. V další části práce je charakterizován pojem sociální pracovník a legislativní ukotvení sociální práce v České republice. V třetí části diplomová práce podrobně popisuje pojmy jako etika, etické jednání, profesní etika, etický kodex, etická dilemata a supervize. Další kapitola na základě provedeného písemného dotazníku a následného rozhovoru popisuje pohled na etická dilemata šesti pracovnic v sociálních službách. Dále tato kapitola z etického hlediska popisuje a rozebírá problematické situace při práci se seniory, které pracovnice v sociálních službách formulovaly jako etická dilemata. Na tuto část diplomové práce navazuje další kapitola, ve které je proveden rozbor vybrané dilematické situace a poskytnut náhled na řešení konkrétní dilematické situace za využití tří etických teorií (deontologie, utilitarismu a etiky péče).
Ethical dilemmas of social services for the elderly
Keywords: senioři; sociální pracovník; etická dilemata; etické teorie; supervize; seniors; social worker; ethical dilemmas; ethical theories; supervision