Mění se somatické parametry divokých zástupců koňovitých v lidské péči? - Plecerová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
Domestikační znaky jsou změny na behaviorální, fyziologické či morfologické úrovni odlišující domácí zvířata od jejich divokých předků. Podobné změny lze pozorovat i u zástupců divokých zvířat chovaných v lidské péči (zoologické zahrady apod.). Tato práce se zabývá morfologickými domestikačními znaky na kostře u čeledi koňovitých (Equidae). Pro několik druhů této čeledi jsou porovnány osteometrická data jedinců ze zajetí s těmi z volné přírody. Podrobnější analýza se zaměřením na jednotlivé chovné linie je provedena u koně Převalského (Equus prwewalskii).
Have somatic parameters of wild Equidae in captivity been changing?