Dvě podoby Mastičkáře - Froňková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na srovnání dvou podob Mastičkáře. První variantou jsou středověké dramatické zlomky (Mastičkář muzejní a Mastičkář drkolenský), druhá podoba je prezentována povídkou Mastičkář od Jana z Hvězdy (vlastním jménem Jan Jindřich Marek). Najdeme zde krátký popis vývoje středověkého divadla, stručné vylíčení dějové složky obou Mastičkářů (povídce je věnováno více prostoru, protože na rozdíl od středověkých zlomků není tak známá), charakteristiku postav a informace o autorovi. Snažila jsem se nahlížet na problematiku z mnoha úhlů a všímat si rozdílů, které plynou z rozdílného období vzniku jednotlivých verzí.
Two versions of Mastičkář
Keywords: středověké drama; Mastičkář; Jan z Hvězdy; Jan Jindřich Marek; muzejní zlomek; drkolenský zlomek; Rubín; Pustrpalk; parodie vzkříšení; medieval drama; unguentarius; The Ointment Seller; Jan z Hvězdy; Jan Jindřich Marek; the Museum Fragment; the Schlägel Fragment; Rubin; Pusterpalk; parody of the Resurrection