Svět rokycanských měšťanů a měšťanek ve světle jejich testamentů v 16. až 18. století - Kalousová, Václava (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Svět rokycanských měšťanů a měšťanek ve světle jejich testamentů v 16. až 18. století vychází ze studia dvou knih posledních vůlí, které jsou uloženy ve Státním okresním archivu Rokycany. Pramennou základnu dále rozšiřuje dobová preskriptivní literatura, tzv. knihy o dobré smrti, kniha rokycanského mariánského bratrstva a registra kostelní. Postupně byla věnována pozornost proměně rokycanské testamentární praxe, obrazu zbožnosti v kšaftech a vnímání smrti. Dále se autorka práce zaměřila na to, jak vypovídají testamenty o struktuře raně novověké rodiny, sociálním okolí testátora a hmotné kultuře měšťanských domácností. Součástí práce je obrazová příloha.
World of the Burgesses of Rokycany in the Light of Their Testaments in 16th - 18th Century
Keywords: Rokycany; měšťaň; testament; kšaft; vnímání smrti; zbožnost; raný novověk; Rokycany; burgess; testament; last will; perception of death; piousness; early modern period.