Zdravotně sociální dopady obezity na ZŠ a jejich náprava pomocí intervenčního pohybového programu.\\ - Kamic, Petr (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato práce se zabývá zdravotně sociálními dopady obezity u žáků osmých tříd základních škol a jejich nápravou pomocí intervenčního pohybového programu. K vyhodnocení podílu obézních dětí a dětí s nadváhou došlo pomocí hodnot BMI a pomocí měření tloušťka deseti kožních řas, čímž byl zjištěn procentuelní podíl tuku v těle. K měření byl využit přístroj kaliper typu SOMET. Výzkumu se zúčastnilo 326 probandů obojího pohlaví, ve věku 13 až 15 let. Antropometrická šetření probíhala od prosince 2004 do února 2005 a dále v říjnu 2005. Intervenčního pohybového programu se zúčastnilo 14 žáků. K jeho aplikaci došlo od dubna 2005 do června 2005 a dále od října 2005 do prosince 2005. Dále byla použita dotazníková metoda, jejíž pomocí byly zjišťovány zdravotně sociální dopady obezity před a po absolvování intervenčního pohybového programu.\\
The health and social incidences of obesity in the primary schools and their remedy by the help of support active program.\\
Keywords: Obezita; zdravotní rizika; sociální dopady; pohybový program; životní styl; redukce.\\; Obesity; health hazards; social incidence; active program; style of life; reduction. \\