Hyperkoagulační stavy a vliv hormonální antikoncepce. - Černá, Iva (Jihočeská univerzita, 2015)
Žilní trombóza je multifaktoriální onemocnění často spojené s interakcí genetických a získaných faktorů. Vrozené trombofilie se nemusí vždy projevit, ale v určitých situacích mohou ohrožovat život. Toto nebezpečí je hlavně u žen, které užívají hormonální antikoncepci nebo plánují těhotenství. Tato práce se zaměřuje na frekvence výskytu mutace hemokoagulačního faktoru V Leiden a protrombinu G20210A u pacientů nemocnice České Budějovice. Získané frekvence jsou porovnány s hodnotami udávanými v odborné literatuře. Další bod práce se věnuje vyšetření žen před předepsáním antikoncepce. Ze získaných dat je patrné že gynekologové nevyšetřují ženy tak důkladně a je zde potencionálně možný únik žen postižených vrozenou trombofilií.
Hypercoagulable states and the effect of hormonal contraception.
Keywords: Trombofilie; mutace Leiden; mutace protrombinu; hormonální antikoncepce; trombóza.; Thrombophilia; Leiden mutations; prothrombin mutations; hormonal contraception; thrombosis.