Vyhodnocení mléčné užitkovosti vybraného chovu koz - Krapková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv jednotlivých faktorů na mléčnou užitkovost a obsah složek v mléce koz z let 2015 až 2017. Pro tuto práci byla vybrána kozí farma Richmond Stars v městysi Chotětov. V současné době je na farmě chováno 31 koz plemene bílá krátkosrstá. Stáje jsou řešeny jako jednoprostorové obdélníkové. Krmení je složeno z jadrných krmiv, siláže, sena a trávy (pastva v letním období). Složení krmiv je celoročně stejné. Systém napájení je řešen pomocí nádob na vodu s ručním doplňováním. Skupiny koz jsou rozděleny podle věku. Dojení probíhá dvakrát denně. Pro zpracování dat mléčné užitkovosti byly použity programy Microsoft Excel a Statistica. Při hodnocení celkové mléčné užitkovosti s průměrem České republiky byly vyhodnoceny statisticky průkazné rozdíly v případě obsahu tuku v roce 2016, obsahu bílkovin v roce 2015, 2016 a 2017, obsahu laktózy v roce 2015. Ve všech případech byla lépe hodnocena farma Richmond Stars. Ostatní zjištěné výsledky byly vyhodnoceny jako neprůkazné a nebyl v nich tedy statisticky významný rozdíl. Při hodnocení vlivu věku kozy na mléčnou užitkovost a obsah jednotlivých složek kozího mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě užitkovosti (dojivosti) a obsahu tuku. U sledování vlivu otce-linie na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv jen v případě obsahu tuku. Při hodnocení vlivu období porodu kozy na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě obsahu tuku a laktózy. Všechny ostatní zjištěné výsledky, zejména užitkovost (dojivost), byly vyhodnoceny jako neprůkazné a neměly tedy statisticky významný vliv na hodnocené charakteristiky mléčné užitkovosti.
Assesment of milk production in selected goat breed
Keywords: Chov koz; kozí mléko; mléčná užitkovost; složky mléka; vliv faktoru; Goat rearing; Goat milk; Milk productivity; Milk content; Factor effect