Očekávané výstupy žáků dechového oddělení ZUŠ z pohledu RVP a z pohledu rodičů - Kubínová, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá očekáváním rodičů žáků dechového oddělení základních uměleckých škol a očekávanými výstupy, které stanovuje Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání. Obě oblasti jsou komparovány s důrazem na to, v čem se liší. První část se věnuje teoretickému základu tématu a klíčovým pojmům, jako základní umělecká škola, Rámcový vzdělávací program, klíčové kompetence, očekávané výstupy a očekávání rodičů. Druhá část představuje výzkum rodiči očekávaných výsledků, který navíc zjišťuje, jaké nedostatky vnímají rodiče žáků ve výuce na ZUŠ. Výzkum se inspiruje v přístupu Jonathana Lilliedahla a Evy Georgii-Hemming a jejich odborném článku Parental expectations of the Swedish municipal school of arts. Analyzován je Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání s důrazem na části týkající se cílů, klíčových kompetencí a zejména očekávaných výstupů dechového oddělení. Závěrečná kapitola představuje odlišnosti mezi rodiči očekávanými výstupy a RVP ZUV.
Learning outcomes of pupils at wind department of Elementary art school from the perspective of Framework educational programme and the pupils' parents
Keywords: dechové nástroje; klíčové kompetence; očekávané výstupy; očekávání rodičů; Rámcový vzdělávací program; zájmové vzdělávání; základní umělecká škola; Elementary art school; Framework educational programme; key competencies; learning outcomes; leisure education; parental expectations; wind instruments