Intenzivní odkrm plůdku candáta obecného (Stizostedion lucioperca) - Světnička, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato studie je zaměřena na možnosti využití candáta obecného (Stizostedion lucioperca) pro intenzivní chov ryb v umělých podmínkách. Největším úskalím v počáteční fázi odchovu je bezesporu naplňování plynového měchýře, proto byl k pokusu použit rozkrmený plůdek z přirozeného rybničního chovu rybářství Hluboká. Důležitým bodem intenzivního odchovu je přechod candáta z přirozené potravy na uměle sestavenou krmnou dietu. Byly provedeny dva laboratorní experimenty s převodem rychleného plůdku při využití kombinované stravy (suchá dieta se živou složkou) a vlhčené stravy, při nichž se sledovalo procento přežití a specifická rychlost růstu SGR, dále i krmný koeficient. V prvním pokusu v délce trvání 30 dní, byly použity ryby o počáteční průměrné délce 31,0{±}0,97 mm a průměrné hmotnosti 0,201 g. Na začátku druhého pokusu v délce trvání 16 dní, měly ryby počáteční průměrnou velikost 33,1{±}1,11 mm o průměrné hmotnosti 0,246 g. Po skončení obou pokusů byla vyhodnocena úspěšnost převodu. Varianta s kombinovanou stravou, dosáhla úrovně přežití 40,4 %, o průměrné velikosti 3,69 cm, průměrné hmotnosti 0,314 g a SGR byla 1,55.d־{¹}, navíc byla část ryb navyklá pouze na příjem zooplanktonu a nepřijímala suchou dietu.U varianty s využitím polovlhkého krmiva bylo dosaženo přežití na úrovni 45,24 %, průměrné velikosti 4,17cm, průměrné hmotnosti 0,560 g, SGR byla 5,12 %.d־{¹} a krmný koeficient činil 4,1. Na základě dosažených výsledků lze pro užití v rybářském provozu doporučit metodu přímého převodu s využitím polovlhkých granulí. Z těchto získaných výsledků a ze závěrů výzkumných studií dalších autorů vyplývá, že candát obecný je vhodným druhem pro intenzivní akvakulturní chov.
Intensive Pikeperch Fry Feeding (Stizostedion lucioperca)
Keywords: candát obecný; umělé krmivo; intenzivní chov