Monitorování a podpora zdraví sportovců s mentální disabilitou organizovaných v Českém hnutí speciálních olympiád - Schönbauerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
V teoretické části této bakalářské práce se zaměřuji na definici pojmů, kterými jsou mentální disabilita, zdraví u sportovců s mentální disabilitou a České hnutí speciálních olympiád. V praktické části se zabývám působením intervenčního pohybového programu na osoby s mentální disabilitou. Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření 14-ti denního intervenčního pohybového programu zaměřeného na zdraví osob s mentální disabilitou. Během průběhu intervenčního programu bylo provedeno vstupní a výstupní testování. K ověření předpokladů byli použity tyto testy: hluboký předklon v sedu, skok daleký z místa odrazem snožmo a step-test. Při prvním měřením v testu hluboký předklon v sedu jsme naměřili průměrnou hodnotu 24,1 cm. Při druhém měření byla naměřena průměrná hodnota 27,5 cm. V testu skok daleký z místa odrazem snožmo byla naměřená průměrná hodnota 98,2 cm a při výstupním měření 107,5 cm. Ve Step-testu při prvním testování byla naměřená průměrná hodnota 25,9. Při závěrečném měření byla průměrná hodnota 30,6. Zjištěné a naměřené výsledky prokazují, že intervenční program byl úspěšný a pravidelná pohybová aktivita má na osoby s mentální disabilitou pozitivní účinky.
Monitoring and support the health of athletes with mental disability organised in the Czech movement of the special olympics
Keywords: mentální disabilita; pohyb; zdraví; monitoring; České hnutí speciálních olympiád; mental disability; movement; health; monitoring; Czech movement of the special olympics