Meziválečná historie spolku baráčníků v Týně nad Vltavou - Maršíková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá sdružením baráčnické obce v Týně nad Vltavou. Cílem je stručně popsat historii spolku, jeho vznik, první roky působení a zaměřit se na jeho spolkovou činnost v meziválečném období v letech 1918 až 1938. Činnost spolku v Týně nad Vltavou je velmi výrazně spojená s aktivitou baráčnických komunit v tehdejším Československu. V první části se zabývám podobnými spolky v ČSR po roce 1918 a zaměřuji se zejména na jejich národnostní a vlastenecké poslání. Druhou část práce směřuji na spolek v Týně nad Vltavou a také na zasloužilého člena a kronikáře vltavotýnských baráčníků pana Jeníka Švehlu. V závěru práce shrnuji vývoj baráčníků, nejen v Týně nad Vltavou, a na základě těchto zjištění je nastíněno další směřování tohoto spolku.
The interwar history of the association baráčníci in Týn nad Vltavou
Keywords: baráčníci; spolek; město Týn nad Vltavou; tradice; Vitoraz; historie; válečná léta; Jan Švehla; kronika; pamětní kniha; kroj; baráčníci; association; the city of Týn nad Vltavou; tradition; Vitoraz; history; war years; Jan Švehla; chronicle; memorial book; costume