Rozvod a jeho vliv na dítě - Bláhová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá aspekty rozpadu manželství, resp. rodiny, jeho prediktory a některými koreláty a příčinami, ale i dopady rozvodu na členy rozvrácené rodiny, zejména na dítě. První část charakterizuje okolnosti vzniku manželství, krize manželského soužití a okolnosti rozpadu manželství a rodiny. Druhá část pojednává o aspektech rodičovství, o vývojově podmíněných dopadech rozvodu na dítě, úloze anamnézy dítěte v těchto dopadech a o možném deprivačním vlivu rozvodu. Třetí část se zabývá pojetím rodiny jako celku, a to situací rodiny v současné společnosti a rodinou jako společenstvím.
The Divorce and its Influence Upon a Child
Keywords: manželství; manželská krize; rozvod; dítě (vlastní a nevlastní); deprivace; rodina; církev; společnost; křesťanské hodnoty; marriage; marriage crisis; divorce; child (own and stepchild); deprivation; family; Church; society; Christian values