Problematika informovanosti klienta po operaci totální náhrady kolenního kloubu před propuštěním - Kašpárková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době stoupá počet lidí, kteří potřebují postižený kolenní kloub nahradit kloubem umělým, a proto by si problematika informovanosti klienta o nutnosti dodržovat režimová opatření zasloužila více pozornosti. V teoretické části byla popsána pooperační péče o nemocného po totální náhradě kolenního kloubu a problematika informovanosti klientů, která je v dnešním ošetřovatelství chápána jako velice důležitá. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že práce sestry hraje významnou roli v problematice informovanosti klienta po totální náhradě kolenního kloubu o pooperační péči. Sestra by měla být aktivním článkem, jak nemocnému co nejlépe pomoci zvládnout následující péči o operovanou končetinu bez komplikací.
Information problems of the client after operaion of the knee joint prosthesis prior to doischarge from the hospital
Keywords: endoprotéza; informovanost; pooperační péče; režimová opatření; sestra; totální náhrada kolenního kloubu; endo-prosthesis; awareness; post-operation care; supportive measures; nurse; complete knee-joint endo-prosthesis