Využití metod shlukové analýzy při srovnání regionů z hlediska jejich rozvojového potenciálu - Jiša, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
V pěti tematických oblastech byla provedena shluková analýza, jenž je jednou z vícerozměrných statistických metod. Na základě sledovaných ukazatelů v tematických oblastech byly identifikovány hlavní, podstatné rysy a odlišnosti vybraných regionů. Na základě výsledků z kvantitativních analýz byla provedena SWOT analýza a vypracovány doporučení pro zvýšení jejich atraktivnosti.
Usage of the methods of cluster analysis for comparasion of regions with regard on their development potential
Keywords: shluková analýza; regionální rozvoj; deskriptor; indikátor; rozvojový potenciál; cluster analysis; regional development; descriptor; indicator; development potential