Plynné produkty mikrobiálního rozkladu v umělém mokřadu využívaném pro čištění odpadních vod - Štěpánek, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá plynnými produkty mikrobiálního rozkladu organických látek v umělém mokřadu. Sledovaný umělý mokřad je využíván pro čištění odpadní vody z obce Slavošovice. V tomto systémy byly stanovovány emise oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusného z vegetačního pole mokřadu. Emise byly kvantifikovány, byl stanoven jejich sezónní průběh a faktory, které na ně mají vliv. Pouze 3 % z celkových emisí uhlíku byly ve formě metanu, emise oxidu dusného byly zanedbatelné, pouze 1,5 % dusíku odbouraného denitrifikací bylo ve formě oxidu dusného. Na základě těchto dat a dalších naměřených parametrů byla odhadnuta bilance C a N ve studovaném systému.
Gaseous products of microbial decomposition of organic pollution in constructed wetland used for wastewater treatment.
Keywords: oxid uhličitý; metan; oxid dusný; umělý mokřad; celková bilance uhlíku a dusíku; carbon dioxide; methane; nitrous oxide; constructed wetland; total balances of carbon and nitrogen