Úroveň dentální hygieny u dětí školního věku, vliv stavu chrupu na celkové zdraví a příprava edukačního programu pro tuto skupinu v oblasti dentální péče.\\ - Málek, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá monitorováním úrovně ústní hygieny u dětí školního věku. Význam dentální hygieny je pro každého člověka nesporný a hraje velkou roli v prevenci nejčastějšího onemocnění dutiny ústní, jakým je zubní kaz. Zubní kaz je nejrozšířenější chorobou, kterou trpí lidé všech světadílů. Vůbec nejúčinnější prevencí tohoto onemocnění je informovanost pacientů. Proto se také teoretická část této bakalářské práce zaměřuje na anatomii a fyziologii dutiny ústní a nejčastější onemocnění, jako je již výše zmíněný zubní kaz, a dále onemocnění závěsného aparátu, mezi něž náleží zánět dásní a parodontitida. V práci jsou uvedeny příčiny, diagnostika, léčba a prevence těchto nemocí. Pozornost také patří přípravkům, pomůckám a technikám čištění zubů, bez kterých se ústní hygiena neobejde. Dále se teoretická část práce zabývá výživou a vlivem stavu chrupu na celkové zdraví jedince. Cílem praktické části práce bylo zjištění úrovně znalostí o dentální hygieně u dětí školního věku pomocí dotazníkové metody. Vyhodnocené dotazníky byly podkladem ke zpracování grafické části, která vypovídá o úrovni dentální hygieny u dětí a jejich povědomí o daném tématu.
The Level of dental hygiene in school-age children, the influence of the condition of the dentition on general health and the preparation of an educational program in the field of dental care for this age group.\\
Keywords: chrup; zuby; onemocnění dutiny ústní; prevence; motivace; dentální hygiena; dentition; teeth; diseases of the oral cavity; prevention; motivation; dental hygiene