Využití fyzioterapie při vertebrogenních obtížích spojených s přístrojovým potápěním - Dvořáková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá využitím fyzioterapeutických metod u pacientů s vertebrogenními obtížemi spojenými s přístrojovým potápěním. Prvním cílem práce je navržení terapie pro konkrétní pacienty s vertebrogenními obtížemi a druhým cílem je zmapování účinků provedené terapie u konkrétních pacientů s vertebrogenními obtížemi. Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a praktickou. Teoretická část přibližuje problematiku vertebrogenních obtíží, popisuje anatomii a kineziologii páteře, představuje přístrojové potápění a uvádí možnosti využití fyzioterapie. Praktická část je tvořena čtyřmi kazuistikami a popisem navržené terapie. Práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal metodou vstupního a výstupního vyšetření. Výsledky byly vyhotoveny na základě kvalitativní analýzy těchto dat. Výzkumný soubor tvořili čtyři probandi, kteří se ve svém volném čase věnovali přístrojovému potápění, a zároveň je trápily občasné vertebrogenní obtíže. Výzkum probíhal formou pravidelných setkání, která se konala obvykle jednou týdně po dobu dvou měsíců. Výsledky terapie jsou nejednoznačné, jelikož u dvou probandů došlo k objektivnímu i subjektivnímu zlepšení stavu, u jednoho se neshodovaly subjektivní dojmy s objektivním výstupem a u jednoho došlo naopak k objektivnímu zhoršení. Výsledky mohly být ovlivněny mnoha faktory. Například individuálním přístupem probanda k terapii, dalšími prováděnými sportovními aktivitami kromě cvičení, nebo v průběhu terapie prodělanými úrazy. Teoretická část může být využita jako zdroj informací pro začínající potápěče, jelikož upozorňuje na rizika vzniku vertebrogenních obtíží. Praktická část může být přínosná ve fyzioterapeutické praxi jako cvičební jednotka nejen pro potápěče.
Use of physiotherapy for vertebrogenic difficulties associated with scuba diving
Keywords: přístrojové potápění; vertebrogenní obtíže; fyzioterapie; páteř; postura; bolest; scuba diving; vertebrogenic difficulties; physiotherapy; spine; posture; pain