Mezinárodní obchod s druhy čeledi Crocodylidae - Vejborová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zaměřuje na zhodnocení mezinárodního obchodu s druhy čeledi Crocodylidae. Hlavním zdrojem dat byla CITES trade databáze, ve které jsou všechny evidované obchody s požadovanými druhy. Na základě analýzy dat byl zjištěn průběh obchodu se všemi komoditami za období 1993-2012. Mezi nejčastěji obchodované druhy patří tito čtyři krokodýli: Crocodylus niloticus, porosus, siamensis a novaeguineae. U těchto druhů byl zjištěn celkový čistý import (net import) komodit, hrubý export (gross export) komodit, množství obchodů za jeden rok, podíl zemí účastnících se importu a exportu, účel obchodu a zdroj obchodovaných komodit. U ostatních, méně obchodovaných druhů, byly vytvořeny souhrnné tabulky čistého importu a hrubého exportu. Z analýzy bylo zjištěno, že většina sledovaných druhů pochází z farmových chovů, které se zaměřují především na produkci kůže a masa. Třetí významnou komoditou jsou kožené výrobky. Z grafů je patrný nárůst produkce kůže a masa u krokodýla nilského a exportu živých jedinců u krokodýla siamského. U dalších dvou detailně analyzovaných druhů nebyl zaznamenám nárůst produkce.
International trade in species of the family Crocodylidae
Keywords: Crocodylidae; import; export; komodity; zdroj; účel; obchod; Crocodylidae; export; commodity; source; purpose; trade; import