Podoby přátel. Soudobá portrétní malba v dílech evropských výtvarnic. Soubor prací inspirovaných vztahy a lidmi. - Čopfová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace ''Podoby přátel'' Soudobá portrétní malba v dílech evropských výtvarnic Soubor prací inspirovaných vztahy a lidmi Diplomová práce je rozčleněna na dvě hlavní části. První pojednává o současné portrétní tvorbě evropských malířek, druhá se vztahuje k myšlenkovému i technickému aspektu vlastní tvorby. V teoretické části diplomové práce se zabývám různorodostí pojetí portrétní tvorby evropských výtvarnic od druhé poloviny 19. století do současnosti. Poukazuji na faktory určující změny v aktuálnosti a charakteru malířského portrétu výtvarnic. V souvislosti s tím sleduji působení emancipace umělkyň na jejich tvorbu, vliv vizuálních médií na portrétní žánr, různorodost pojetí portrétní tvorby vycházející z respektu k tradicím žánru nebo odklon od tradic. Součástí textu je sebereflexe vztahující se k vlastní tvorbě a dodatky k technické stránce tvorby. Praktická část obsahuje dokumentaci cyklu dvanácti portrétů.
Graduation Thesis Images of Friends. Contemporary portrait paintings in the works of European women artists. Collection of works inspired by relationships and people.
Keywords: portrét; ženský portrét; malba; portrait; female portrait; painting