Rozvoj výchovně vzdělávací instituce pomocí strukturálních fondů - Humlerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce vznikla, aby představila projekt vznikajícího Dětského muzea v Českých Budějovicích. Dětské muzeum, jak už bylo napsáno na začátku, je vzdělávací instituce. Tím se zásadně liší od jiných muzeí, jejichž primární náplní bývá uchovávání a rozmnožování sbírek. Dětská muzea jsou naproti tomu svým zaměřením na děti orientována na budoucnost. Dětská muzea jsou tvořivá dynamická až strhující místa určená k uspokojování potřeb a zájmů dětí prostřednictvím výstav a programů stimulujících zvídavost a motivujících k poznání. Klíčovým prvkem je možnost si poznávané vyzkoušet či osahat nebo se jinak aktivně zapojit. Náplň výstav a jejich zaměření se obecně mezi jednotlivými muzei liší. Všechna však vycházejí z předpokladu, že děti se nejlépe učí aktivním zapojením a experimentováním, a také že nejzákladnější formou, jakou se obzvlášť malé děti učí, je hra. Dětská muzea jsou tak současným praktickým vyjádřením Komenského zásady ?Škola hrou.? Dětské muzeum Hrát2Objevovat (H2O) je navrženo jako dynamický, nový prostor pro interaktivní vzdělávání a hru, určený pro děti od 1 do 18 let věku, jejich rodiče a učitele. H2O bude kvalitní muzeum na úrovni srovnatelné s nejlepšími světovými dětskými muzei: velké co do náplně, nápaditosti a zábavy, s moderními exponáty, programy a technologiemi. Hlavním tématem této práce je připravení business plánu pro tuto instituci, najít možnost financování ze strukturálních fondů, připravit projekt a zpracovat ho ve webové aplikaci Benefit 7.
Educational institution development with structural funds
Keywords: strukturální fondym Evropská unie; vzdělávání; dětské muzeum; financování; dotace; operační programy; výzva; structural fonds; European Union; education; children?s museum; financing; grant; operational programmes; call