Mezi pověstí a románem. Bílá paní jako folklórní a literární motiv. - Urbánková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2023)
Bílá paní neboli Perchta je ve středoevropském kontextu již od dob středověku výraznou démonickou postavou pověstí, legend a jiných mytologických příběhů. Toto folklórní pozadí bude zváženo i v předložené práci, která se však primárně bude soustředit na oblast české, umělecké i populární literatury 19. až začátku 21. století. Cílem práce bude zdokumentovat dostupné texty, v nichž byl soustavněji rozvíjen obraz této postavy, sledována následně bude jeho koncepce, významová dynamika, uplatnění napříč žánry a proměny v kontextu dobových literárních diskurzů. K rešerším budou využity dostupné elektronické zdroje (katalog Caslin, databáze Retrobi aj.). Práce bude vybavena obrazovou přílohou, která by měla doplnit intermediální rozměr tématu.
Between a Myth and a Novel. The White Lady as a Folkloric and Literary Motive
Keywords: literatura národního obrození; literatura 19. až 21. století; romantismus; parnasismus; realismus; bílá paní; Perchta z Rožmberka; obraz bílé paní v literatuře; filmu a výtvarném umění; Literature of the National Revival; Literature of the 19th to 21st century; Romanticism; Parnasism; Realism; The White Lady; Perchta von Rosenberg; The image of the White Lady in literature; film; and visual arts