Společnost s ručením omezeným po přijetí nové legislativy v praxi - Klarner, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce charakterizuje zásadní změny v právní úpravě a fungování společnosti s ručením omezeným po roce 2014, kdy nabyl účinnosti Zákon o obchodních společnostech a družstvech (Zákon o obchodních korporacích). Práce analyzuje skutečné podnikatelské prostředí pomocí dotazníků a strukturovaného rozhovoru s nahodilými jednateli společností s ručením omezeným. Získaná data ukazují na to, že mnoho jednatelů není příliš spokojeno se současnou právní úpravou, zejména s otázkou týkající se základního kapitálu. Dle jejich názorů je stále nedostatek norem upravujících dílčí otázky podnikání, například je zmíněn chybějící Zákon o rodinném podnikání. Práce rovněž posuzuje osobní odpovědnost jednatelů za provoz společnosti. Jak ukazují výsledky výzkumu, většina jednatelů si není plně vědoma své odpovědnosti.
Limited liability company after the adoption of new legislation
Keywords: základní kapitál; zákon o obchodních korporacích; obchodní právo; jednatel; registered capital; Business Corporations Act; business law; executive director