Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Polná - Zikmundová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zpracovává Historicko-geografické aspekty populačního vývoje města Polná. Polná je komparována s vývojem vybraných měst kraje Vysočina a důraz je kladen na období industrializace. Úvod obsahuje vymezené cíle, hypotézy, strukturu a koncepci práce. Následuje metodika práce a diskuze s literaturou s v minulosti vzniklými pracemi na toto téma. Základ práce tvoří tři kapitoly. První oddíl seznamuje s geografickými a historickými charakteristikami Polné. Následující analytická část obsahuje analýzu populačního vývoje, explanaci v podobě určení determinantů a kauzalit populačního vývoje Polné a ostatních sledovaných měst. Poté jsou všechna města navzájem komparována ve stanovených obdobích. Pátá kapitola je věnována syntéze zjištěných poznatků v předchozím textu a generalizaci dlouhodobých trendů, tendencí populačního vývoje a objasnění diferenciace vývoje měst v kraji. Sumarizuje hlavní aspekty vývoje a snaží se předpovědět budoucí vývoj populačního vývoje měst. Závěrečná část práce sumarizuje výsledky, zabývá se ověřováním hypotéz a naplněním cílů vymezených v úvodu. Součástí práce jsou seznamy použité literatury a zdrojů, grafů, tabulek a map.
Historical-geographical aspects of population development of the town of Polná
Keywords: populační vývoj; obyvatelstvo; Polná; kraj Vysočina; historickogegorafické aspekty; historical-geographical aspects; Polná; population; population development; Region Vysočina