Běžné denní činnosti z pohledu pacienta s revmatoidní artritidou - Kaas, Jiří; Bóriková, Ivana; Farský, Ivan; Tóthová, Valérie; Žiaková, Katarína (Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, 2014)
Cílem práce bylo zjistit subjektivně vnímanou obtížnost konkrétních denních činností pro nemocné s revmatoidní artritidou a odhalit míru používání kompenzačních pomůcek a pomoci druhé osoby při těchto činnostech. Výzkumný soubor tvořilo 200 nemocných s revmatoidní artritidou z celé České Republiky. Respondentům byl předložen standardizovaný dotazník HAQ, který je zaměřen na zjištění subjektivní obtížnosti dvaceti každodenních činností, používání kompenzačních pomůcek a potřebu pomoci při běžných denních činnostech. Z běžných denních činností pociťují nemocní největší potíže při sundání předmětu z výšky nad hlavou, průměr odpovědí u této otázky byl 2,21 a dále při koupání ve vaně s průměrem odpovědí 2,14. Z konkrétních kompenzačních pomůcek respondenti nejčastěji uváděli madlo u vany a pomůcky pro oblékání. Obě z pomůcek uvedlo 43,5 % respondentů. Potřeba pomoci druhé osoby byla nejčastěji uváděna při dosahování věcí (44 %) a dále při stisknutí a otevírání věcí (41,5 %).
Daily activities from the perspective of a patient with rheumatoid arthritis
Keywords: Běžné denní činnosti; pacient; revmatoidní artritida; ošetřovatelství v revmatologii; Daily activities; patient; rheumatoid arthritis; rheumatology nursing