Vývoj podílu zahraničních plemeníků v chovu koní v ČR - Ješetová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem podílu zahraničních plemeníků na území ČR. K analýze byla vybrána plemena anglický plnokrevník, český teplokrevník, hafling, norický kůň, quarter horse, shetlandský pony, slovenský teplokrevník, velšská plemena pony a cob. Vývoj podílu plemeníků zahraničního a českého původu byl analyzován dle dat z Katalogů plemenných hřebců z let 2005 až 2020. Poměr plemeníků zahraničního a českého původu je značně rozdílný dle plemenné příslušnosti. U norického koně je 85 % a více tvořeno plemeníky českého původu, přičemž plemenní hřebci jsou do ČR dováženi pouze ze 2 států, a to z Německa a z Rakouska. U většiny ostatních plemen je podíl zahraničních a český plemeníků vyrovnaný, popřípadě podíl zahraničních plemeníků bývá vyšší. Z analyzovaných dat vyplývá, že předním zahraničním dovozcem plemeníků na území ČR je Německo. Počet hřebců plemene český teplokrevník zaznamenal značný pokles počtu hřebců. U domácích plemeníků se počet snížil o 65 % a u hřebců zahraničního původu o 46 %. Hřebci zařazovaní do plemenné knihy ČT jsou do ČR dováženi ze 14 různých zemí, což je nejvíce cizích dovozců z pozorovaných plemen. Poměr plemeníků anglického plnokrevníka tvoří v naprosté většině zahraniční plemeníci (89,3-100 %). Předním zahraničním dovozcem A 1/1 do ČR je Irsko. U slovenského teplokrevníka má počet plemeníků s českým i zahraničním původem vzestupnou tendenci (ze 4 na 17, res. z 12 na 41). Nejvyšší počet hřebců v plemenitbě quarter horse byl v roce 2011 (26 plemeníků zahraničního původu a 21 českého původu). Od tohoto roku počet stále klesá - v roce 2020 na 9, resp. 6 hřebců.
Development of the share of foreign stallions in horse breeding in the Czech Republic
Keywords: kůň; plemenitba; země původu plemeníků; horse; breeding; country of breeding of stallions