Adaptation of algae to extreme environments - Kvíderová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Acidofilní ruducha Cyanidium sp. je jednou z dominantních druhů mikrobiálních nárostů ve velmi kyselé řece Río Tinto, Španělsko. Kultura ruduchy Cyanidium, sp., izolovaná ze vrozku mikrobiálního nárostu, byla vystavena 9 různým hodnotám pH v gradientu od 0.5 do 5 po dobu 24 hodin. Fyziologický stav kultury byl zjišťován pomocí měření kinetiky variabilní fluorescence chlorofylu. Optimální pH se pohybovalo v rozmezí pH 1.5 až 2.5. V pH<1 byl pozorován prudký pokles fotochemické aktivity již po 30 minutách expozice. V pH>2.5 byl pokles fotochemické aktivity mírnější a vliv pH byl méně závažný. Ruducha Cyanidium sp. je tedy velmi dobře adaptována na převládající podmínky v původní loklalitě Río Tinto, tj. pH 1 - 3. Krátkodobé přežívání v pH<1.5 může být adaptací na krátkodobé vystavení extrémně nízkému pH. Tolerance pH>3 může být způsobena adaptací na mikroprostředí vnitřních vrstev mikrobiálního nárostu, ve kterých je Cyanidium obvykle dominantní a kde pH může být zvýšené kvůli produkci kyslíku fotosyntézou.
Adaptation of algae to extreme environments
Keywords: algae; adaptation; low pH; variable chlorophyll fluorescence