Tvorba výnosu jarního ječmene v praktických podmínkách zemědělského podniku - Kantor, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce byla zaměřena na hodnocení výnosových prvků zvolených odrůd v podmínkách zemědělského podniku "Zemědělský podnikatel Kantor Václav". Bylo vybráno stanoviště a sledovaly se hodnoty výnosových prvků, počet rostlin, odnoží, klasů na plošnou jednotku, počet zrn v klasu, hmotnost tisíce semen a výnosu zrna na všech hodnocených odrůdách. Mezi hodnocené odrůdy patřily: Malz, Sebastian, Laudis, Kangoo, Xanadu, Sunshine a Bojos. Veškeré výsledky byly zaznamenány do tabulek případně grafů. Ve výsledném srovnání všech parametrů byl zjištěn vliv odrůdy na různý výnosový prvek. V tomto poloprovozním jednoletém pokusu dosáhly nejvyššího výnosu odrůdy Sebastian a Xanadu, které by byly nejvhodnějšími odrůdami v tomto podniku. Obě odrůdy vykázaly výbornou schopnost odnožovat, čímž vytvořily více produktivních klasů. Potvrdilo se, že jarní ječmen tvoří výnos převážně počtem klasů.
The spring barley formation yield growing in terms of selected agricultural company
Keywords: jarní sladovnický ječmen; počet rostlin; odnoží; klasů na plošnou jednotku; počet zrn v klasu; hmotnost tisíce semen; výnos zrna; odrůdy; Spring malting barley; the number of plants; offshoot; cobs per unit; number of grains per spike; thousand seed weight; grain yield; varieties