Alternativní tresty a jejich problém v praxi - Petrboková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Překládaná bakalářská práce je zaměřena na problematiku alternativních trestů. Toto téma je v dnešní době, kdy jsou naše věznice přeplněné, velice aktuální. V teoretické části jsou popisovány různé druhy alternativ, které se uplatňují v rámci řešení trestné činnosti. Mimo to se také zabývá východisky alternativních trestů, naráží na některé problémy uplatňování těchto trestů. Popisuje pojmy, které souvisí s danou problematikou. V praktické části jsou pomocí dotazníkového šetření zjišťovány názory odborníků - soudců a studentů sociálních oborů na dané téma. Jejich postoje jsou porovnávány. Je provedeno vyhodnocení výzkumu, který se zabývá povědomím širší společnosti o alternativních trestech.
Alternative Punishment and Their Problems in Practise
Keywords: trest; účel trestu; alternativní tresty; Probační a mediační služba; restorativní justice; retributivní justice; probace; mediace