Cizí slovní zásoba na 2. stupni ZŠ - Csuláková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem diplomové práce je cizí slovní zásoba češtiny na druhém stupni základních škol. Diplomová práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části autorka věnovala pozornost pojmům slovo, slovní zásoba, obohacování slovní zásoby. Dále se autorka zabývala přejímáním slov z cizích jazyků, zaměřila se rovněž na pravopis slov cizího původu. Důležitou součástí práce jsou taktéž kapitoly o výslovnosti a skloňování přejatých výrazů. Praktickou část tvoří dotazník určený žákům druhého stupně základních škol. Na základě jeho analýzy a následného vyhodnocení bude zjištěn rozsah znalosti přejatých slov u respondentů, ale také to, zda žáci raději užívají česká slova nebo slova přejatá.
Foreign vocabulary of Czech language at the second grade of primary school
Keywords: slovo; slovní zásoba; obohacování slovní zásoby; přejímání slov z cizích jazyků; slovo cizího původu; word; vocabulary; vocabulary enrichment; loanwords; word with foreign origin