Třeboňský archivář Antonín Markus a historik umění Zdeněk Wirth - rozbor a výběrová edice vzájemné korespondence - Homerová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2013)
Jak napovídá název kvalifikační práce "Třeboňský archivář Antonín Markus a historik umění Zdeněk Wirth - rozbor a výběrová edice vzájemné korespondence," autorčiným prvotním záměrem byl rozbor a ediční zpracování unikátního epistulárního souboru, který pokrývá téměř půl století vzájemného přátelství a spolupráce dvou výrazných představitelů české kulturní sféry první a počátku druhé poloviny dvacátého století.Editovaná korespondence je součástí osobních pozůstalostí obou shora jmenovaných mužů uložených ve Státním oblastním archivu v Třeboni (Antonín Markus) a v Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky (Zdeněk Wirth).Diplomová práce je uvedena obecným pojednáním, které se věnuje korespondenci jako předmětu badatelského zájmu a jehož součástí je i přehled autorů konkrétních studií, kteří se věnovali či věnují edičnímu zpracování korespondence různých osobností. V další kapitole jsou představeny použité prameny a odborná literatura, z níž autorka čerpala. Životní osudy dlouholetého třeboňského schwarzenberského archiváře Antonína Markuse a našeho předního historika umění a organizátora památkové péče Zdeňka Wirtha jsou prezentovány jednotlivě v jejich biografiíích. Následuje rozbor editované korespondence z hlediska dochovanosti a množství, druhové skladby, frekvence jejího vedení a vnější podoby jednotlivých dokumentů, doplněný o tématickou analýzu jejich obsahu. Na komentovanou výběrovou edici navazuje nezbytná ediční poznámka a jmenný rejstřík. Samozřejmostí je též soupis pramenů a použité literatury. Textovou část diplomové práce vhodně doplňují obrazové přílohy.
Antonín Markus, the archivist of the town of Třeboň, and Zdeněk Wirth, the arthistorian - analysis and selective edition of the common correspondence
Keywords: Antonín Markus; Zdeněk Wirth; František Mareš; Schwarzenbergové; zámek Hluboká; lovecký zámek Ohrada; Český Krumlov; Třeboň; Vídeň; archivnictví; archivní dohoda; spisová a archivní rozluka; schwarzenberský archiv; reparační komise; dějiny umění; ikonografie; muzejnictví; památková péče; Soupis památek; historiografie; pozemková reforma; Národní kulturní komise; ministerstvo školství a národní osvěty; edice; korespondence; archival science; art history; correspondence; cultural history; historiography; monument protection; edition; museology; Schwarzenberg´s archive