Strategie zvládání stresu a stresory u seniorů v domácnostech a domovech pro seniory - Bauerová, Drahomíra (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce zjišťuje jestli má život v domově pro seniory vliv na stresory a zvládání stresu u seniorů. Teoretická část je věnována popisu stáří a jeho specifickým potřebám, změnám ve stáří a bydlení seniorů. Druhá kapitola je věnována obecnému vymezení stresu, reakcím na stres, psychosomatické dimenzi stresu a jeho souvislostem. Charakterizuje také stresory, jejich kategorie a stresory související s bydlením ve stáří. Poslední oblast teoretické části obsahuje vymezení copingu, způsobů zvládání a faktory, které ho ovlivňují. Praktická část obsahuje průzkum, který je zjišťuje a porovnává stresory a strategie zvládání stresu u seniorů v domácnostech a domovech pro seniory. Dílčími cíli bylo popsat stresory a strategie zvládání u všech dotázaných seniorů, zjistit zda se lišilo zvládání stresu podle pohlaví seniorů. Dále pak popsat jaké strategie zvládání užívali senioři u kategorií stresorů. Ke zjištění údajů byl použit Inventář strategií zvládání (CSI). Průzkumu se účastnilo celkem 51 respondentů, z toho 26 seniorů z domácností a 25 z domovů pro seniory.
Coping strategies and stress factors of elderly people in their own households and homes for the elderly
Keywords: stáří; stres; stresory; coping; domácnost seniora; domovy pro seniory; old age; stress factors; coping; seniors own households; home for the elderly