Chov holubů plemene king (Columba livia f. domestica) a jatečná výtěžnost - Řezníčková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2022)
Literární přehled bakalářské práce se zabývá původem a domestikací holuba divokého (Columba livia) a ostatních zástupců čeledi holubovití žijících na území České republiky. Z této čeledi je nejvíce popsán holub domácí (Columba livia domestica), domestikovaná forma holuba skalního, jeho morfologie, způsoby chovu, výživa a rozmnožování tohoto holuba. Další kapitola bakalářské práce se věnuje problematice plemene king, kde je uveden popis plemene, péče, chov, reprodukce a výživa tohoto plemene. Praktická část práce je zaměřena na metodiku a vlastní pokus spočívající ve vybudování chovatelského zařízení, sestavení chovných párů a odchování mláďat. U těchto mláďat (holoubat) byly po dobu 30 dní zjišťovány denní přírůstky, pomocí kterých bylo možné následně vyjádřit jatečnou výtěžnost holoubat. V závěru práce jsou zpracovány výsledky práce a doporučení pro chovatelskou praxi.
Breeding of king pigeons (Columba livia f. Domestica) and carcass yield
Keywords: king; holub; denní přírůstek; king; pigeon; daily gain