Právní, sociální a kriminogenní aspekty násilné kriminality. - Polatová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce má za cíl zjistit jaké jsou příčiny násilné kriminality na zvlášť zranitelných obětech. Teoretická část v první kapitole vymezuje právní aspekty násilné kriminality, definici vybraných trestných činů, definici obětí trestných činů a zvlášť zranitelné oběti. Druhá kapitola vymezuje pojem kriminologie, kriminologický pojem násilí, charakteristiku násilných činů, pojem fenomenologie násilné kriminality, příčiny a podmínky násilné kriminality, aspekty výběru seniora jako oběti trestných činů, prevenci a represi. Na závěr je vymezen vliv násilné kriminality ve společnosti a na jedince. Hlavním cílem praktické části bylo zjistit, pomocí vlastního dotazníku, příčiny násilné kriminality na zvlášť zranitelných obětech a potvrdit nebo vyvrátit hypotézy, které byly, zda se obětmi násilné kriminality častěji v průměru stávají zvlášť zranitelné oběti než jiné a zda je nejvíce násilí pácháno na zvlášť zranitelných obětech ze strany jejich nejbližších.
Juristic, social and criminogenic aspects of violent crime.
Keywords: Násilná kriminalita; násilí; senioři; trestný čin; kriminalita; zvlášť zranitelné oběti; Violent crime; violence; seniors; crime; especially vulnerable victims