Pohybová aktivita seniorů - frekventantů Univerzity třetího věku - Kocourková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Současný konzumní způsob ţivota ohroţuje zdraví celé české populace. Pravidelná pohybová aktivita seniorů pozitivně ovlivňuje nejen jejich zdraví, ale také jejich sociální a duševní pohodu, prodluţuje soběstačné ţití a redukuje tak výdaje na zdravotní péči. Vidíme tuto oblast jako prioritní sféru zájmu. K pozitivnímu ovlivňování pohybové aktivity seniorů je nezbytné zjistit stávající stav. Hlavním cílem projektu je analýza pohybového chování seniorů věnující se pravidelné aktivní duševní činnosti ve vzdělávací instituci. Výzkum byl proveden s pomocí standardizovaného dotazníku IPAQ-long (International Physical Activity Questionare) a monitoringu pomocí pedometru YAMAX SW 700 po dobu jednoto týdne. Výzkumu pomocí dotazníku se zúčastnilo 120 probandů, výzkumu pomocí pedometru se zúčastnilo 30 probandů. Výsledná data byla vyhodnocena a vyvedeny závěry.
The Physical activity of seniors - the trainee's of the University of the Third Age
Keywords: pohyb; pohybová aktivita; senior; univerzita třetího věku; zdraví; motion; physical activity; seniors; University of the Third Age; health