Vybrané přístupy zážitkové pedagogiky - srovnání metod - Rzeszutková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním metod zážitkové pedagogiky u nás a v zahraničí. Teoretická část popisuje pojmy prožitek, zážitek, zkušenost, hru. Další část se zabývá historickým vývojem zážitkové pedagogiky a jejím současným stavem. Dále jsou podrobně popsány přístupy Prázdninová škola Lipnice a Outward Bound, jejich vývoj, prvky, metody, principy a jejich modely. V závěru práce jednotlivé přístupy srovnávám na základě jejich programů. V přílohách jsou uvedeny strukturované denní programy obou škol. Na základě kterých dokazuji odlišné přístupy k vzdělávání, i když jejich konečný výchovný cíl je stejný.
Experiential Education Approaches - Comparison of Various Methods
Keywords: zážitková pedagogika; zážitek; prožitek; zkušenost; hra; současné koncepce zážitkové pedagogiky; přístupy zážitkové pedagogiky; Prázdninová škola Lipnice; Outward Bound; experiential education; experience; game; the current concept of experiential education; experiential education approaches; Prázdninová škola Lipnice; Outward Bound