Motorická výkonnost a somatické znaky profesionálních hasičů - Rychtářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo zjišťování motorické výkonnosti a tělesných rozměrů profesionálních hasičů ve věku 25 - 35 let. Ze změřených hodnot byly vybrány základní somatické znaky, kterými byly tělesná výška a tělesná hmotnost a obvodové rozměry, ze kterých byly voleny obvody hrudníku, kontrahované paže, stehna a lýtka, dále také kožní řasy, ze kterých byly vybrány kožní řasy biceps, triceps, subskapulár, quadriceps, předloktí a hrudník. Pomocí dynamometrie byla zjištěna síla stisku pravé i levé ruky. Přístrojem Bodystat byla vypočtena hodnota BMI, tuku, aktivní tělesné hmoty a vody v těle. V bakalářské práci jsou uvedeny také hodnoty Ruffierovy zkoušky. Zjištěná data byla porovnána s výsledky předchozích výzkumů.
Motoric Performance and Somatic Characteristics of Professional Firefighters
Keywords: somatické znaky; profesionální hasiči; motorická výkonnost; tělesné složení; Ruffierova zkouška; Bodystat; somatic features; professional fighters; motor performance; body composition; Ruffier test; Bodystat device