Morální časopisy pražského osvícenství. Srovnání a literární analýza "Die Sichtbare" a "Die Unsichtbare" - Strachová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá dvěma prvními čistě morálními týdeníky, které vycházely v Praze začátkem 70. let 18. století, Die Unsichtbare a Die Sichtbare. Jejím cílem je postihnout jak obsahovou, tak formální stránku textů, aby bylo možné vykreslit funkce žánru a jeho vliv na publikum. V první kapitole jsou nastoleny otázky ohledně pramenné základny a použité metodiky. Druhá část se s pomocí dobových příruček i veškeré dostupné literatury snaží proniknout do dějin a struktury morálních časopisů. Ve třetím oddíle je přiblíženo pražské osvícenství a úloha morálních týdeníků v něm. Stěžejní částí práce je čtvrtá kapitola, která obsahuje rozbor zkoumaných časopisů z pohledu tematiky, obsahu, okrajově i jazyka. Poslední oddíl nastiňuje zánik obou časopisů a doznívání žánru v českých zemích. Přílohu tvoří fotokopie titulních stran obou časopisů a vzorové ukázky textu.
Moral weeklies of the prague enlightenment. Confrontation and literary analysis of "Die Sichtbare" and "Die Unsichtbare"
Keywords: morální časopisy; osvícenství; 18. století; moral weeklies; enlightenment; 18th century