Dřevořezbářské práce v interiérech zámku Hluboká a jejich kontext v Čechách a na Moravě - Klimešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá podrobným zpracováním vývoje dřevořezeb v interiéru zámku Hluboká nad Vltavou. Jde o dřevořezby zhotovené v období historismu 19. století, tedy mezi léty 1838-1871. Návrhy pro řezbářské práce zhotovil vídeňský řezbář František Schroth spolu s Franzem Beerem. Práci pak provedli např. Jan Vondruška, Jakub Zeiner, Jan Pták a další. Práce je z větší části zaměřena na podíl architekta na vzniku dřevořezeb, dále jejich provedení a vztah k celkové výzdobě interiérů včetně intarzovaných parket. Nedílnou součást práce tvoří sepsaný výběrový katalog popisovaných místností na zámku Hluboká, včetně komparovaných lokalit - Lednice a Sychrov. Druhým a hlavním předmětem zkoumání je především komparace dřevořezeb v interiérech zámku Hluboká s dřevořezbami interiérů zmíněných dvou zámků.
Wood carving decorations in the interiors of the castle Hluboká and their context in Bohemia and Moravia
Keywords: dřevořezba; dřevořezbářská práce; historismus; 19. století; tudorská gotika; zámek Hluboká nad Vltavou; zámek Sychrov; zámek Lednice; interiér; intarzie; kazetový strop; obklad stěn; katalog místností; František Schroth; Franz Beer; Jan Pták; Jan Vondruška; Josef Pruvot; Petr Bušek; Karl Leister; Georg Wingelmüller; woodcarving; wood carving work; historicism; 19th century; Tudor Gothic; chateau Hluboká nad Vltavou; chateau Sychrov; chateau Lednice; interior; inlaid; cassette ceiling; wall covering; catalog of rooms; František Schroth; Franz Beer; Jan Pták; Jan Vondruška; Josef Pruvot; Petr Bušek; Karl Leister; Georg Wingelmüller