Problematika úrazů u sportovního klubu TJ Lokomotiva České Budějovice - Ohrazdová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Zranění patří k závažný problémům veřejného zdravotnictví. Podle dostupných statistických údajů ročně více než pět milionů lidí na celém světě na následky zranění umírá. V současné době se problematice úrazů věnuje zvýšená pozornost. Přesto existují určité druhy zranění, které jsou opomíjeny. Jedná se především o sportovní úrazy. Tato bakalářská práce se zaměřuje na fotbalovou úrazovost dětí. Fotbal je považován za poměrně bezpečný sport i když fyzické a psychické požadavky na jednotlivé hráče se neustále zvyšují. Přestože se práce zabývá problematikou dětské úrazovosti považuji sportovní aktivity za velmi důležitou součást našeho života. Díky spolupráci s TJ Lokomotiva České Budějovice fotbalovým oddílem, jsem mohla shromáždit jednotlivé údaje, názory a informace týkající se této problematiky. Analýzou dat bylo zjištěno, že děti a trenéři si většinou riziko zranění uvědomují, ale domnívají se že je nezbytnou součástí této hry. Míra zranění stoupá zvyšujícím se věkem hráčů, vzhledem ke skutečnosti, že tito hráči mají tendence k tvrdší, agresivnější hře. Dále výzkum ukázal, že hráči v otázkách prevence úrazů disponují malými znalostmi, na rozdíl od trenérů, kteří informace o prevenci úrazů mají, ale neaplikují je do praxe. Zpracované údaje je možné použít preventibilním programům u kolektivních sportů.
Injuries at TJ Lokomotiva České Budějovice sports club
Keywords: úraz; prevence; sport; fotbal; hráč; trenér.; injury; prevention; sport; football; player; coach.