Nová sídliště z doby bronzové a laténské v katastru obce Skály u Protivína, okr. Písek - Michálek, Jan; Pták, Martin; Divišová, Michaela; Komárková, Veronika (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2017)
Článek přináší základní informace o dvou sídlištích (lokalita 1 střední a mladší doba bronzová - BrC2/D a mladší doba železná LT C; lokalita 2 – paleolit/mezolit a mladší doba železná - Lt C), která byly nově identifikována pomocí povrchových sběrů v roce 2015. Na lokalitě 2 byl podniknut záchranný archeologický výzkum, který odkryl objekt (chatu 1/2015), který byl narušen orbou. Získané nálezy (kamenná industrie, keramika, bronzový kroužek) rozšiřují poznatky o osídlení dolního toku Blanice. Součástí článku je detailní analýza a chronologická klasifikace všech nálezů, stejně tak sídelně-topografická analýza mikroregionu.
New settlement areas from Bronze and Iron Age in cadastral territory Skály u Protivína, Písek district
Keywords: sídliště; chata; výzkum; povrchové sběry; pozdní paleolit/mesolit; mohylová kultura/ knovízská kultura; doba laténská; archeobotanická analýza; settlement; hut; excavation; surface collection; Late Palaeolithic/Mesolithic; Tumulus culture/ Knovíz culture; La Tène period; archaeobotanical analysis