Vliv aplikace organických hnojiv na botanickou skladbu, diverzitu a pícninářské charakteristiky travních porostů - Kincl, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
V souvislosti se zvyšující se výměrou trvalých travních porostů v České republice se dostává do popředí jejich produkční a zejména mimoprodukční význam. Kromě produkce píce představují luční porosty významnou složku životního prostředí z hlediska zachování biodiverzity. Cílem této diplomové práce bylo sledování vlivu organického hnojení na pozemcích v katastru obcí Cekov a Kařez. Pozorování probíhalo na nehnojených a organicky hnojených lokalitách v roce 2017. Vyšší botanickou diverzitu vykazovaly nehnojené pozemky, kde převládala bylinná složka a jeteloviny. Na hnojených pozemcích bylo vyšší zastoupení trav. Z hlediska kvality travního porostu byly nejlépe hodnoceny hnojené pozemky. Vysledovaná data byla statisticky vyhodnocená.
The influence of organic fertilisation on botanical composition, diversity and fodder characteristics of permanent grasslands
Keywords: Trvalé travní porosty; luční porosty; organické hnojení; vliv hnojení; vliv organického hnojení; botanická skladba; biodiverzita; pícninářské charakteristiky; Permanent grasslands; meadow stands; organic fertilization; fertilizer influence; the ínfluence of organic fertilization; botanical composition; biodiversity; forage characteristics