Aspekty reprodukční biologie mechu Helodium blandowii - Bradáčová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Byla zkoumána regenerace mechu Helodium blandowii z úlomků lodyžek a větviček v klimaboxu a v terénu. Pokusy zahrnovaly jednocentimetrové konce lodyžek a větviček a půcentimetrové větvičky s koncovou částí a bez ní a regenerace byla pozorována 3 měsíce v klimaboxu a 15 měsíců v terénu. Dva roky byla pozorována dynamika trsů mechu Helodium blandowii v trvalých plochách v NPP Ruda. Dále byla zkoumána genetická struktura všech současných českých populací mechu Helodium blandowii a srovnána s několika menšími sběry z populací ve Skandinávii a Litvě. K tomu byly použity mikrosatelitní markery vyvinuté pro tuto studii.
Aspects of reproduction biology of the moss Helodium blandowii
Keywords: mechorosty; regenerace; genetická struktura populací; mikrosatelity; bryophytes; regeneration; genetic structure of population; microsatellites