Geometrie v reálném životě - Zoubek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce je metodické zpracování vybraných geometrických jevů, s nimiž se běžně setkáváme, do podoby textu, který by bylo možno využívat ve výuce geometrie na základní a střední škole, popřípadě v úvodních vysokoškolských kurzech. Poznání a pochopení těchto jevů může sehrát důležitou roli při studiu matematiky a geometrie, ukazuje tyto disciplíny v jejich úzkém vztahu k reálnému světu. Součástí popisů těchto geometrických jevů jsou řešené a ukázkové úlohy. Pro kažkou úlohu je připraveno zadání, řešení a metodické komentáře. Při zpracování se vycházelo z aktuálních poznatků didaktiky matematiky a byly voleny formy, prostředky a didaktické postupy, které odpovídají požadavkům na názornost řešení (matematický a geometrický software, pracovní listy, ...) i účelu použití příkladu (výklad, procvičování, ...). Součástí práce jsou pracovní listy, pomocí nichž je možno se seznámit s geometrickými jevy uvedenými v práci. Pracovní listy odpovídají svými nároky úrovni žáků základních a středních škol.
Geometry in real life
Keywords: geometrie; Phun; řetězovka; traktrix; zrcadla; nefroida; geometry; Phun; catenary; tractrix; mirrors; nephroid