Možnosti využití CT a MR zobrazení při ORL diagnostice - Svoboda, David (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi využití CT a MR zobrazení při ORL diagnostice. Hlavním cílem je představit a poskytnout informace o využití různých zobrazovacích metod v ORL diagnostice, převážně se zaměřením na CT a MR zobrazovací metody. V teoretické části je představen obor otorhinolaryngologie a úvod do její historie. Následně je popsáno základní vybavení pro ORL ordinaci, využití základních vyšetřeních, vyšetřovací metody, které lze využít v ORL. Jedná se o RTG, CT, NMR, sonografie a scintigrafie. Nakonec je stručně popsána anatomie, onemocnění a diagnostika dýchacích cest, polykacích cest, ucha a zevního krku. Byly stanoveny tyto cíle: analyzovat možnosti využití CT a MR při ORL diagnostice, zjistit informovanost laické společnosti o průběhu CT a MR vyšetření a zjistit informovanost laické společnosti o onemocnění v ORL. Následně jsem si stanovil hypotézy, které zní: respondenti mají dostatečné informace o průběhu CT a MR vyšetření a respondenti mají zkušenosti s onemocněními v ORL oblasti. V rámci empirické výzkumné části byl zvolen kvantitativní výzkum, tedy metoda dotazníku. Hlavním tématem bylo zjistit informovanost respondentů o průběhu vyšetření. Výsledkem je, že je laická společnost je dostatečně informována o průběhu vyšetření a možných komplikacích. Onemocnění v ORL oblasti jsou poměrně častá. Vyskytují se u všech lidí v různé věkové kategorii. Nejčastěji se jedná o zánět středního ucha, zánět mandlí a zánět průdušek. Nejvíce využívaným zobrazovacím vyšetřením je rentgen a ultrazvuk neboli sonografie.
Possibilities the use of CT and MRI in ENT diagnostics
Keywords: otorhinolaryngologie; radiodiagnostika; počítačová tomografie; magnetická rezonance; vyšetřovací metody v ORL; otorhinolaryngology; radiology; computed tomography; magnetic resonance; examination methods in ORL