Application of selected plant materials for the preparation of biodegradable plastics - Tůmová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit proveditelnost výroby udržitelných a biologicky odbouratelných filmů pro balení potravin vyrobených z rostlinných surovin metodou odlévání. Specifické cíle byly následující: a) Optimalizace kroků odlévací metody pro přípravu filmů na základě použití různých druhů mouk, stanovení jejich fyzikálních vlastností (barva, soudržnost, pružnost). b) Příprava biofilmů z vybraných druhů mouk, vyhodnocení jejich fyzikálních a mechanických vlastností (vizuální a hmatové aspekty, barva, tloušťka, vlhkost). c) Zkoumání biologické rozložitelnosti získaných materiálů na základě enzymatické degradace ve vodním prostředí a ve vodě samotné.
Application of selected plant materials for the preparation of biodegradable plastics
Keywords: mouky; přírodní polymery; metoda odlévání; potravinové obaly; biologicky odbou-ratelné; flours; natural polymers; casting method; food packaging; biodegradable