Potřeba bezpečí a jistoty u sester ve vedoucí pozici - Černý, František (Jihočeská univerzita, 2022)
Téma bakalářské práce se věnuje potřebě bezpečí a jistoty u sester ve vedoucí pozici. V této souvislosti nesou sestry ve vedoucí pozici zodpovědnost za kvalitu ošetřovatelské péče, zajištění personálního a přístrojového zabezpečení. Pro vykonávání funkce musí mít zajištěny potřeby bezpečí a jistoty. Teoretická část definuje potřeby a zaměřuje se na střední linii manažerů v ošetřovatelství. Byly stanoveny tři cíle: 1. Zjistit, jak vnímají v současné době potřeby bezpečí a jistoty sestry pracující ve vedoucí pozici. 2. Identifikovat faktory, které ovlivňují saturaci potřeb bezpečí a jistoty u sester pracujících ve vedoucí pozici. 3. Poukázat na možnost zlepšení saturace potřeb bezpečí a jistoty u sester pracujících ve vedoucí pozici. K naplnění cílů byly získány odpovědi na výzkumné otázky kvalitativním designem, metodou dotazování, technikou hloubkového rozhovoru. Výzkumným vzorkem byly vedoucí pracovníci, vrchní sestry ve vybraném zdravotnickém zařízení v Jihočeském kraji. Výzkumné šetření odhalilo potřebu bezpečí a jistoty u sester ve vedoucí pozici, rezervy v oblasti komunikace, motivace, ohodnocení, zajištění kvalifikovaného personálu, bezpečného pracovního prostředí a absenci manažerské supervize. Stejné nedostatkové faktory ovlivňují saturaci těchto potřeb. Ke zlepšení saturace potřeb bezpečí a jistoty je nutné zlepšit oboustrannou důvěru a podporu s vedením. Výsledky výzkumného šetření bakalářské práce budou prezentovány na poradě vrchních sester s následnou možností návrhu konkrétního semináře pro sestry pracující ve vedoucí pozici. Návrh semináře ? Kritické myšlení pro sestry pracující ve vedoucí pozici.
The need for safety and security for nurses in The leading position
Keywords: Potřeba; motivace; sestra; manažer; role; kompetence; Need; motivation; nurse; manager; role; competence