Habitatové preference rodu Bombina v rámci hybridní zóny v jižních Čechách - Nowak, Rudolf (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo zjistit, jaké z vybraných abiotických a biotických parametrů habitatu preferují jednotlivé druhy kuněk a jejich hybridní skupiny. Předmětem této práce bylo také zrevidovat již známé lokality výskytu a nalezení nových stanovišť v hybridní zóně na Kaplicku a Českobudějovicku. Sledoval jsem 4 nově nalezené stanoviště a 13 již známých stanovišť na sedmi lokalitách, z nichž dvě stanoviště jsem vyhodnotil jako zaniklé z důvodu přestavby na rybník využívaný k rybničnímu hospodářství. Jedna lokalita byla znehodnocena zavezením stavební sutí. Další na základě dokončení stavby rodinného domu. Čtyři stanoviště byly pravidelně bez nálezu z důvodu nadměrného sucha. Monitoring byl založen na metodě kompletního odchytu a determinace byla provedena na základě vzoru aposematického zbarvení na břišní straně odchycených jedinců. Na základě této kresby byla také hodnocena míra hybridizace neboli hybridní index. Celkem jsem tedy klasifikoval devět stanovišť na pěti lokalitách, z nichž byly nově nalezeny čtyři. Na základě výsledků jsem za pomocí Pearsonova korelačního koeficientu vyhodnotil jako neprůkazné parametry: obvod, plochu, hloubku a přítomnost vegetace. Statisticky významné se projevilo vystavení slunci, vzdálenost od lesa a nadmořská výška stanovišť.
Hybrid zone of fire-bellied toads in South Bohemia
Keywords: kuňka obecná; kuňka žlutobřichá; lokalita; habitat; European fire-bellied toad; yellow-bellied toad; location; habitat